tiistai 15. syyskuuta 2015

Windows 10 - yksityisyys

Windows 10: stä ja sen yksityisyydestä on puhuttu paljon jo ennen sen julkaisua ja paljon sen julkaisun jälkeen, koska se vuotaa paljon tarpeetonta ja monta kertaa yksityistä tietoa ulkopuolisille, tietoa, joka heille ei varsinaisesti kuulu.

Piraatit, sekä tekniikka & talous kirjoitti aiheesta aiemmin näin,

"Microsoft ottaa järjestelmässä oikeudekseen kerätä tietoja käyttäjän toimista. Järjestelmän mukana tulevat ohjelmat lähettävät Microsoftille käyttäjän yksityisyyttä loukkaavia tietoja.

Lähetettäviin tietoihin kuuluvat esimerkiksi kaikki näppäimistöllä annettu syöte, webbikameran kuva ja tietokoneen mikrofonin kautta tallennettu ääni. Näppäimistöllä annettuihin syötteisiin kuuluvat myös käyttäjätunnukset ja salasanat. Cortana-avustaja kerää tietoja käyttäjän sähköpostista, tiedostoista ja äänittää käyttäjän puhetta."

Kuinka sitten estää Windowsin vakoilu?

Ensimmäiseksi kannattaa tutustua ja tarkistaa Windows 10: n omat yksityisyysasetukset, kun olet lukenut ja tutustunut niihin, kannattaa kaikki tarpeeton ottaa pois käytöstä, koska esimerkiksi työpöytäkäytössä et useammin tarvitse ominaisuuksia muun muassa paikantamiseen. Voisi melkein sanoa, että suurimman osan näistä asetuksista voit ottaa pois käytöstä.

Koska tässä vaiheessa ei voida vielä tarkoin sanoa tai tietää mitä kaikkea tietoa Windows 10: n kerää käyttäjästään, me kokeilimme siihen kolmannen osapuolen sovellusta nimeltä, "Destroy Windows 10 Spying", joka puolestaan poistaa turhia, käyttäjää seuraavia sovelluksia ja ohjaa osakseen liikenteen localhostiin, eli takaisin tietokoneelle, josta viesti on alunperin lähtenyt.

Tämä on osaksi varmaan vaan illuusiota turvallisuuden tunteesta, mutta ei siitä toistaiseksi ole haittaakaan ollut ja tietokone käynnistyi tuon ohjelman ajamisen jälkeenkin, joten, emme usko että siitä haittaakaan on.  

Lisätietoa edellä mainitusta ohjelmasta löydät osoitteesta, http://www.majorgeeks.com/files/details/destroy_windows_10_spying.html.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti