tiistai 15. syyskuuta 2015

Haittaohjelmia tietokoneella -- Teimme itse, säästimme

1. CCleaner

Lataa verkosta CCleaner osoitteesta, http://www.filehippo.com/download_ccleaner/ ja asenna koneelle. Aja Cleaner sekä Registry. Cleaner -> Run Cleaner, Registry -> Scan for Issues -> Fix selected issues. Jos selain on auki, CCleaner saattaa ilmoittaa Cleanerin ajon yhteydessä, että selain on suljettava. Huomioitavaa on, että Cleaner puhdistaa selaimen välimuistin. Registryn skannauksen yhteydessä ohjelma usein kysyy, että otetaanko järjestelmästä varmuuskopio, varmuuskopiota ei ole pakko ottaa.

2. PC Decrapifier

Lataa verkosta PC Decrapifier osoitteesta, http://www.pcdecrapifier.com/ ja asenna koneelle. PC Decrapifierin tarkoitus on poistaa turhia tiedostoja tietokoneeltasi, jotka saattavat hidastaa tietokoneesi toimintaa. 

3. RKill

Lataa verkosta RKill osoitteesta, http://www.bleepingcomputer.com/download/rkill/ ja asenna koneelle. RKillin tarkoituksena ei ole suoranaisesti poistaa haittaohjelmia, sen tarkoituksena on enemmänkin yrittää pysäyttää haittaohjelmien ajamat prosessit tietokoneeltasi. Kun prosessit on pysäytetty, pysähtyneet, voit skannata tietokoneesi niin, ettei haittaohjelmat ole niin sanotusti päällä, jolloin niiden havaitseminen ja poistaminen on helpompaa.

4. TDSSKiller 

Lataa verkosta TDSSKiller osoitteesta, https://usa.kaspersky.com/downloads/TDSSKiller ja asenna koneelle. TDSSKiller on Rootkittien havaitsemiseen tarkoitettu työkalu. Yleensä Rootkit on ohjelmisto, joka pyrkii piilottamaan itsensä asentumalla itse käyttöjärjestelmään, jolloin niitä on on vaikeampi havaita.

5. Malwarebytes Anti-Malware

Lataa verkosta Malwarebytes Anti-Malware osoitteesta, https://www.malwarebytes.org/mwb-download/ (Download free version) ja asenna koneelle. Free version on tarpeeksi riittävä, ei tarvitse premiumia välttämättä. Jos ohjelma ilmoittaa, että "Your databases are out of date" klikkaa Fix Now -painiketta, jolloin ohjelma hakee viimeisimmät virus- ja haittaohjelmatunnisteet verkosta ja päivittää tietokannan. Muutoin klikkaa Scan Now -painiketta.

6. AdwCleaner

Lataa verkosta AdwCleaner osoitteesta, https://toolslib.net/downloads/viewdownload/1-adwcleaner/ ja asenna koneelle. Klikkaa Scan-painiketta, kun skannaus on valmis, klikkaa Cleaning-painiketta.

7. Avast! Free Antivirus

Lataa Avast! Free Antivirus osoitteesta, https://www.avast.com/fi-fi/download-thank-you.php?product=FAV-ONLINE&locale=fi-fi ja asenna koneelle, koska Microsoft Windows Defender on käytännössä 'vitsi'.

8. Käynnistä kone uudelleen.

Toista kohta 1. Aja uudelleen CCleanerin Registry-skannaus, jotta rekisteristä putsautuu mm. mahdolliset, poistettujen haittaohjelmien jättämät rekisterimerkinnät, sekä tietysti edellämainittujen asennettujen ohjelmien rekisterimerkinnät, tosin ne eivät ole mitenkään vakavia tai tietoturvauhkia, mutta nopeuttavat koneesi toimintaa, kun ovat korjattu. Voit ajaa myös normi Cleanerin kertaalleen läpi. CCleaneria kannattaa käyttää viikon, kuukauden välein, että ajat molemmat skannaukset läpi.

--

Jos tietokoneesi tuntuu edelleen käyvän hitaalla tai sinulla on tunne, että tietokoneellasi on edelleen haittaohjelmia. Toimi seuraavasti, toista kohta 3, jonka jälkeen ajat kohdat 9 ja 10 läpi, käynnistä tietokoneesi uudelleen.

9. HitmanPro

Lataa verkosta HitmanPro osoitteesta, http://www.surfright.nl/en/hitmanpro ja asenna koneelle. HitmanPro on haittaohjelmien poistamiseen tarkoitettu työkalu, skannaa tietokoneesi läpi ja jos kohteita löytyy, niin sinun tarvitsee aktivoida trial mode käyttöön, jotta voit poistaa havaitut kohteet.

10. Emsisoft Emergency Kit

Lataa Emsisoft Emergency Kit verkosta osoitteesta, https://www.emsisoft.com/en/software/eek/ ja asenna koneelle. Emsisoft Emergency Kitin tarkoituksena on skannata haittaohjelmia, havaita saastuneita tiedostoja ja poistaa niitä.

--

11. Old "Hobbits" die hard

Jos käytät joko Mozilla Firefoxia tai Google Chromea, niin kannattaa asentaa selaimeen Adblock Plus, HTTPS Everywhere, WOT sekä Avast Online Security -lisäosat, näin surffailustasi tulee asteen verran turvallisempaa. Huomioitavaa on, että kaikki netti-tv:t eivät välttämättä toimi, koska Adblock Plus. Jos olet IE:n, eli Internet Explorerin käyttäjä, niin nyt kannattaa ehdottomasti vaihtaa selainta turvallisempaan suuntaan, koska IE on reikäjuustoa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti