tiistai 15. syyskuuta 2015

Tietoturva ja haittaohjelmat

Monet teistä varmaan sai tai osti uuden tietokoneen jouluna tai viimeistään tammikuun alennusmyynneistä. Uskaltaisin myös veikata, että suurin osa teistä, jotka ostitte uuden tietokoneen, tietokone on PC, joka on varustettu Windows-käyttöjärjestelmällä.

Windows-käyttöjärjestelmissä on kautta aikain ollut ongelmia tietoturvan sekä haittaohjelmien saralla, joka oikeastaan sai minut nyt kirjoittamaan tätä lyhyttä artikkelia, koskien tietoturvaa ja haittaohjelmia ja siitä, kuinka tietoturvaa voi parantaa ja haittaohjelmilta välttyä.

Useasti uutta tietokonetta ostaessa, siis varsinkin jos kyseessä on PC, jonka käyttöjärjestelmänä on Windows, käyttöjärjestelmän mukana tulee esiasennettuna virustorjuntaohjelmisto, mutta usein on myös niin, että niiden lisenssi ulottuu joko vuodeksi tai puoleksi vuodeksi, jonka jälkeen niihin ei saa enää päivityksiä.

Päivitykset ovat tavallaan elintärkeintä tietokoneen hyvinvoinnin kannalta, koska vanhentuneet sovellukset (oli kyse sitten toimisto-ohjelmista tai internet-selaimista, periaatteessa mistä tahansa sovelluksesta) ovat usein haavoittuvaisia haittaohjelmille.

Mitä sitten tehdä, jos esimerkiksi virustorjuntaohjelmiston lisenssi loppuu? Voit toki jatkaa lisenssiä ostamalla siihen uuden lisenssin tai sitten voit tehdä kuten minä olen useasti tehnyt, eli valinnut maksullisen sovelluksen sijaan, ilmaisen, yleensä avoimen lähdekoodin sovelluksen.

Seuraavassa listaan sovelluksia, jotka ovat vähintään tutustumisen arvoisia, jos et halua niitä asentaa. Haluan kertoa, että tällaisia sovelluksia on, ennen kuin marssit kauppaan ostamaan sovellusta. Nämä ovat yleisimmät sovellukset joita käytän ja joita asennan asiakkaiden tietokoneille, jos heillä on ongelmia esimerkiksi juuri haittaohjelmien kanssa ongelmia.

Virustorjuntasovellus

Palomuuri 

Haittaohjelmien poisto

Jos haittaohjelmat ovat "sitkeitä", eivätkä edellä mainituilla sovelluksilla puhdistu, niin olen joskus käyttänyt myös alla olevaa sovellusta haittaohjelmien puhdistamiseen. Yleensä edellä mainitut sovellukset ovat riittäneet tietokoneen puhdistukseen.

Tarpeettomat tiedostot ja Windowsin rekisterin putsaus

On huomattavaa, että edellä mainituista sovelluksista miltei kaikissa on niin ilmainen, kuin maksullinen versio. Tähän asti ilmaiset versiot ovat palvelleet ainakin minua ihan hyvin, mutta varoituksen sana ilmaisista sovelluksista. Ilmaisia sovelluksia on paljon, mutta usein ne sisältävät myös jonkin haittaohjelman, tavallaan sovelluksen kylkiäisenä, koska itse sovellus on ilmainen. Jos et tiedä mitä sovellusta olet asentamassa, kannattaa suorittaa muutama Google-haku ennen sovelluksen asentamista, että onko sovellus haittaohjelmavapaa ja asennuksen yhteydessä kannattaa olla vielä tarkkana, ettet asenna vahingossa ylimääräisiä toolbareja tai muita käyttöä haittaavia sovelluksia, eli käytännön sääntönä kannattaa ruksata kaikki ylimääräiset pois asennusohjelman yhteydessä.

Loppuun vielä sanoisin, että jos olet saanut tai ostanut Mac- tai Linux-tietokoneen, niin asentaisin silti myös niihin ainakin virustorjuntaohjelmiston sekä palomuurin. Sitten mainittakoon vielä sellainen asia, joka monelta ihmiseltä tänä päivänä unohtuu on älypuhelimet, eli niihin olisi hyvä asentaa ainakin virustorjuntaohjelma, koska älypuhelimet ovat kuin pieniä tietokoneita ja ovat verkossa miltei kellon ympäri.

Happy Hunting!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti