tiistai 15. syyskuuta 2015

Selaimet, tietoturva ja yksityisyys

Internet-selaimet ovat varmasti yksi käytetyimmistä sovelluksista tietokoneella tänä päivänä, joten niistä on hyvä puhua. Pitkään ainakin Windows-käyttäjille on ollut suosituksena käyttää muuta selainta kuin Windowsin mukana tulevaa Internet Exploreria. Internet Explorer on ollut aika haavoittuvainen tietoturvansa suhteen. Muita selaimia ovat esimerkiksi Opera, Safari, Mozilla Firefox sekä Google Chrome. Oli selain sitten mikä tahansa, niin nyrkkisääntönä mainittakoon että selaimet kannattaa aina päivittää viimeisimpään versioon, tämä nyrkkisääntö toki sopii kaikkiin sovelluksiin.

Tällä hetkellä ihmiset suosivat paljon Google Chromea mm. sen takia, että se on nopea, mutta koska selaimen takana on Google, niin en ole siitä niin kiinnostunut. Yleisesti ottaen käytän aina Mozilla Firefox -selainta.

Jos haluat parantaa selailukokemustasi Mozilla Firefoxilla, niin selaimeen kannattaa asentaa muutama lisäosa. Lisäosien avulla voi blokata sivuilla esiintyviä mainoksia, sekä parantaa selaimen tietoturvaa. Seuraavassa käyttämiäni selaimen lisäosia.
  • Adblock Plus
  • HTTPS Everywhere
  • Privacy Badger
  • Lightbeam
  • Ghostery
  • WOT
  • Avast Online Security
Tietysti lisäosien kanssa on hyvä muistaa se, että selaimesta tulee ns. painavampi mitä enemmän lisäosia siihen on asennettu. Tämä on tavallaan ensimmäinen askel turvallisempaan ja yksityisempään selailuun.

Yksityisyyteen tähtäävät internet-selaimet


Edellä mainitut selaimet tähtäävät yksityisyyteen, mutta niiden toteutus- tai tekniikka mahdollistaa useasti myös sen, että jos esimerkiksi jokin sivusto ei ole saatavilla maarajoitteiden tai sivusto on jollakin muulla tapaa estetty normaalilla selaimella, niin näiden selainten avulla useasti sivut aukeavat. Hyvä esimerkki on youtube-videot, joista jotkin näkyvät ainoastaan Yhdysvalloissa, niin Tor-selaimella nämä videot yleensä näkyvät.

Turvallisuuteen tähtäävät internet-selaimet



Muut tekniikat yksityisyyden parantamiseksi


Muita tekniikoita yksityisyyden parantamiseksi on käyttää VPN:ää tai I2P:tä. Lisätietoa edellä mainituista tekniikoista löydät alta.
Toivottavasti edellä mainituista ohjeista ja linkeistä olisi sinulle apua, jos olet huolestunut yksityisyydestäsi.

Bonuksena, yksityisyyteen liittyen. Jos foliohattu kiristää liikaa ja pelkäät, että isoveli valvoo, niin tämän voit tarkistaa detekt-sovelluksen avulla.
"Yksityisyydestä kiinnostuneiden aktivistiryhmien yhteistyössä julkaisema työkalu paljastaa haittaohjelmia, joilla yritetään vakoilla journalistien, ihmisoikeusaktivistien ja poliitikkojen viestejä ja toimintaa.
Detektin on kehittänyt turvallisuustutkija Claudio Guarnieri. Sen julkaisvat yhdessä Amnesty International, EFF ja Digitale Gesellschaft." (Lähde: MikroPC, http://www.mpc.fi/kaikki_uutiset/aktivistien+detekttyokalu+nuuskii+esille+valtioiden+vakoiluohjelmia+koneelta/a1030774 ).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti