tiistai 15. syyskuuta 2015

Pilvipalvelut ja yksityisyys

Viime vuosien aikana pilvipalvelut ovat nousseet arvoon arvaamattomaan, koska mm. tiedostot, musiikit ja videot kulkevat aina mukanasi ja saatavilla esimerkiksi älypuhelimellasi.  Eli tavallaan huoli siitä että jos olet viime yönä tehnyt tietokoneellasi raporttia ja se on jäänyt tietokoneesi kovalevylle on hävinnyt, kun tiedostot ovat verkossa ja saatavilla millä tahansa laitteella, joka verkkoon on kytketty.

Maailma kuitenkin muuttui kesäkuussa 2013, jolloin Edward Snowden vuosi salaisia asiakirjoja, joihin hän oli päässyt käsiksi työskennellessään NSA:lla. Asiakirjoista paljastui mm. NSA:n suorittamaa laajaa vakoilua, josta aiemmin ei tiedetty tai ei siitä ainakaan kukaan puhunut, jos tiesikin. Yksityisyys on tämän jälkeen ollut niin sanotulla jalustalla ja syyttäviä sormia on osoitettu mm. Googleen, sekä Microsoftiin.

Yksityisyydestä on tullut eräällä tavalla kauppatavaraa, jos ajattelemme esimerkiksi Facebookia tai Googlea. Facebook esimerkiksi algoritmeineen kerää käyttäjistään tietoa, mitä kirjoitat, missä liikut, mitä klikkaat, mitä jaat ja mistä pidät. Tätä tietoa voidaan sitten analysoida ja käyttää hyväksi esimerkiksi kohdennetussa mainonnassa.

Palatakseni pilvipalveluihin, niin tällä hetkellä 4 suurinta palvelua taitaa olla seuraavat.
  • Microsoftin OneDrive
  • Googlen Google Drive
  • Dropbox
  • iCloud
Uskallan väittää, että kaikilla edellämainituista palveluista on ollut kuluneiden muutaman vuoden aikana joko ongelmia tietoturvansa kanssa tai toinen asia on tietojen salaus. Kolmas asia, joka saattaa olla utopiaa, mutta esimerkiksi Googlen tapauksessa epäilisin että jokin algoritmi käy läpi tiedostoja Google Drivessa etsien tietoa, jota voisi myydä eteenpäin markkinointitarkoituksiin, kohdennettuun mainontaan.

Mitä vaihtoehtoja sitten on, jos edellä mainitut palvelut ovat "pahasta". Vaihtoehtoja on, mutta niitä on vähemmän ja ne eivät välttämättä ole niin käyttäjäystävällisiä mitä edellä mainitut. Olen itse siirtynyt seuraavien palveluiden käyttäjäksi.
Mitkä nämä Mega ja Younited sitten ovat? Megaa voidaan pitää Megauploadin seuraajana, jonka taustalla häärii Kim Dotcom. Megaan tuli vuoden vaihteessa uusi ominaisuus, salatun keskustelun mahdollisuus. Kim Dotcomin mukaan sen tarkoituksena on syrjäyttää Skype. Entä Younited? "Younited on ilmainen ja turvallinen säilytyspaikka valokuvillesi, videoillesi ja asiakirjoillesi. Emme halua, että vain tallennat tiedostosi johonkin ja unohdat ne. Loimme younitedin, jotta kaikki tiedostosi olisivat käytettävissäsi milloin tahansa. Younited on turvallinen säilytyspaikka kaikille tiedostoillesi - hauskuutta ja tietosuojaa unohtamatta." (Lähde, F-Secure - https://www.f-secure.com/fi_FI/web/home_fi/younited ).

Megan hyvänä puolena voidaan pitää sitä, että saat 50 Gt tallennustilaa kun olet luonut sinne tunnuksen, sekä nyt myös keskustelumahdollisuus. Huonona puolena taas sitä, ettei sillä ole olemassa sovellusta palvelun käyttöön vaan palvelu toimii internet-selaimessa.

Younitedin hyvänä puolena on taas se, että sille on olemassa oma sovellus sekä tietokoneihin, että älypuhelimiin, mutta huonona puolena se, ettei se tarjoa kuin 5 Gt tallennustilaa. Tietysti molemmissa tapauksissa tallennustilaa saa enemmän, mutta se taas maksaa.

Yhtenä vaihtoehtona on myös rakentaa oma pilvipalvelu ownCloudin avulla, tämä toki vaatii vähän enemmän tietoteknistä osaamista.

Tämän artikkelin tarkoituksena oli kertoa pilvipalveluista ja niiden yksityisyydestä ja tarjota vaihtoehtoja käytettyimpien pilvipalveluiden rinnalle.
[Edit:] Valitettavasti F-Securen tarjoamaa Younited-palvelua ei ole enää olemassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti